Een Vereniging van Eigenaren, ook wel VvE genoemd, is een organisatie die zorgt voor het beheer en onderhoud van een bepaald gebouw. Alle eigenaren van een appartement in dat gebouw zijn lid van die VvE. De VvE heeft een bestuur en dit bestuur voert taken uit. Soms huurt de VvE een externe partij in die de taken overneemt en uitvoert. Dat wordt VvE beheer genoemd. Wij leggen je hier in dit artikel uit wat zij precies doen. 

Wat zijn de organen van de VvE?  

Voordat we verder uitleggen wat VvE beheer is, vertellen we kort wat de organen van de VvE zijn. Om te kunnen functioneren staat in de splitsingsakte van de VvE namelijk welke organen er zijn. De organen in het kort zijn: de vergadering, het VvE bestuur, de kascommissie en de voorzitter van de vergadering. Een externe VvE beheerder kan al deze taken op zich nemen. 

Waarom ontbreekt VvE beheer in de splitsingsakte?

Als je in de splitsingsakte kijkt, kom je de termen ‘VvE beheerder’ en ‘VvE beheer’ niet tegen. Dat komt omdat het geen officiële organen zijn van de VvE. De VvE beheerder heeft dus geen eigen bevoegdheden. Een VvE beheerder is een persoon die bepaalde taken van het bestuur overneemt. 

Wat doet een VvE beheerder allemaal? 

Tijdens de vergadering wordt er gekeken naar op welke taken de VvE beheerder zich vooral gaat focussen. Daarom staan de taken van de beheerder niet in de splitsingsakte: de VvE mag zelf bepalen wat die taken precies zijn. Taken die vaak uitgevoerd worden, zijn het doen van de administratie, het regelen van de servicekosten, het incasso en het regelen van onderhoud. Ook het bijhouden van de verzekeringen van de VvE hoort vaak bij de taken van de VvE beheerder. 

Waar vind je een goede VvE beheerder?

Er zijn veel partijen die zichzelf bezighouden met VvE beheer. Veel makelaarskantoren, boekhoudkantoren en administratiebureaus doen het. Buiten deze bedrijven die het VvE beheer ernaast doen, zijn er ook bedrijven die zich uitsluitend bezighouden met het beheren van VvE’s. 

Moet een VvE beheerder gecertificeerd zijn? 

Er zijn een paar verschillende organisaties in Nederland die VvE beheerders certificeren. De grootste en bekendste is SKW certificatie. Wanneer je een VvE beheerder inhuurt met een certificaat, betekent dit niet meteen dat je de perfecte beheerder hebt gevonden. Het certificaat waarborgt namelijk bepaalde interne processen, en niet klanttevredenheid en is ook geen waarborg tegen misstanden. Het inzetten van een gecertificeerde VvE beheerder moet dus niet perse, maar kan aan de andere kant wel weer diverse voordelen bieden voor de VvE.