Bij onderhandelen zijn altijd twee of meer partijen betrokken, die een wederzijdse afhankelijkheid hebben. De partijen betrokken hebben verschillende posities, die deels strijdig en deels gemeenschappelijk zijn. Er bestaat wel een soort van machtsevenwicht. Een partij kan niet zomaar zijn wil opleggen aan de andere partij of zelfstandig de onderhandelingen beƫindigen. Je moet samen onderhandelen en tot een overeenkomst komen. Dit kan best moeilijk zijn en het is belangrijk dat je goed weet te onderhandelen om een gunstige uitkomst te krijgen. In dit artikel gaan we daarvoor een aantal tips geven.

Doelstellingen

Bij het onderhandelen is het erg belangrijk om te weten wat de doelstellingen zijn van je eigen en de andere partij. Zo kan je voorspellen waar de onderhandeling op gaat uitkomen en kan je deal naar jouw hand zetten. Het is ook erg belangrijk om overtuigend en goed te kunnen communiceren, anders kom je niet ver. Een communicatietraining in Eindhoven kan hierbij helpen. Je eigen doelstellingen en van de andere partij kennen speelt ook een grote rol in de kwaliteit van de communicatie. Hoe beter je de interesses, grenzen en motivatie van de andere kant kent, hoe sterker je zal staan in de onderhandeling. Ook zal je dus meer overtuigend overkomen en beter kunnen communiceren omdat je alles goed weet. Zorg dus goed dat je je onderzoek over de andere partij doet.

Onderhandelingstechnieken

Er zijn allerlei verschillende onderhandelingstechnieken die je kan toepassen. Welke strategie je het beste kunt toepassen is afhankelijk van je situatie, doel en persoonlijke voorkeur. Welke onderhandelingstechniek je gebruik verschil maar bij elke onderhandeling is het aan te raden om de volgende uitgangspunten te hanteren; Vraag meer dan je verwacht te krijgen, accepteer nooit het eerste bod. Onderhandel over meerdere zaken tegelijk. Bedenk welke belangen er bij je onderhandelingspartner spelen en probeer er eventueel achter te komen welke strategie hij/zij hanteert. Probeer je onderhandelingspartner te begrijpen zonder je doel uit het oog te verliezen.

Emoties

Bij het onderhandelen kan je beter je emoties thuis laten. Je emoties hebben niks met het onderhandelen te maken en gaat je alleen belemmeren met het bereiken van je doel. Het kan natuurlijk ook zijn dat de tegenpartij hun emoties niet thuis hebben gelaten, vraag ze dan om emoties weg te laten of loop weg van de deal.