Op het moment dat je zowel bijziend als verziend bent kan het verstandig zijn om een multifocale bril aan te schaffen. De meeste mensen krijgen hier last van na hun veertigste levensjaar. Veel oude mensen zijn namelijk bijziend en ontwikkelen daarnaast nog ouderdomsverziendheid.
Niet meer scherp zien
Je merkt vanzelf wanneer jij toe bent aan een multifocale bril. Als je dingen van ver af niet meer scherp kan zien en tegelijkertijd kleine letters niet meer kan lezen, is het tijd voor een bezoek aan een opticien. Het kan ook zijn dat je al een bril voor veraf hebt, maar deze moet omwisselen voor een leesbril zodra je een tekst wil gaan lezen. Ga langs bij B-Optics Ruchphen en krijg advies over welke soort bril het beste bij jou past.
Combinatie van sterktes
Bij multifocale glazen worden verschillende sterktes in een glas gecombineerd. Je hoeft dan ook niet van bril te wisselen als je iets op leesafstand of van ver weg wilt zien. De overgang van de ene sterkte naar de andere heeft een natuurlijk verloop.
Het onderste gedeelte wordt gebruikt om dingen van dichtbij goed te kunnen zien. Vaak wordt dit gebruikt om iets te lezen, bijvoorbeeld een boek of etiket op een verpakking. Het bovenste gedeelte daarentegen is van belang bij het bekijken van dingen op afstand. Dit kan handig zijn tijdens autorijden of tv kijken. In het midden zit het tussengebied, voor middellange afstanden.
Wennen aan je nieuwe bril
Als je voor het eerst multifocale bril hebt gekocht, kan het even duren voor jouw ogen hieraan gewend zijn. Draag de eerste periode je bril zo veel mogelijk. Als je het vaak op- en afzet wordt het gewenningsproces vertraagd. Draag ook je oude bril niet meer. Doe je dit wel, dan moeten je ogen elke keer weer opnieuw wennen aan de verschillende glazen.