Legaliseren handtekening, is dat belangrijk of niet? Laten we beginnen met uitleggen wat legaliseren handtekening precies inhoudt. Als je naar het buitenland gaat, dan kun je niet alle Nederlandse documenten daar gewoon gebruiken. Men wil zeker weten dat de documenten authentiek en legaal zijn. In het buitenland wil men dus ook weten dat jouw handtekening op het document staat. Die handtekening moet gelegaliseerd worden voordat er kan worden vastgesteld dat het om legale documenten gaat. Dat geldt niet alleen als jij als Nederlander naar het buitenland reist, maar ook als iemand zonder Nederlandse nationaliteit documenten in Nederland wil gebruiken.

Als je naar het buitenland gaat is het dus belangrijk dat alle documenten die je meeneemt ook bruikbaar zijn. Je wilt achteraf niet voor verrassingen komen te staan. Daarom is het verstandig om navraag te doen bij een specialist.

Legaliseren handtekening gebeurt vaak bij de notaris

Legaliseren handtekening gebeurt bij de gemeente of notaris. Je zet de handtekening onder toeziend oog van de notaris. Deze kan op die manier bevestigen dat jij degene bent die het document heeft ondertekend. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat men in het buitenland zal twijfelen over de authenticiteit van het document en je handtekening. Het kan dus een goed idee zijn om voor legalisatie handtekening te kiezen. Bovendien is het in veel gevallen zelfs vereist. Wanneer je bijvoorbeeld goederen wilt exporteren, dan zul je vaak ook documenten moeten laten legaliseren.

Hoe werkt legalisatie handtekening precies?

Hoe een document gelegaliseerd moet worden is afhankelijk van het specifieke document. Vaak ziet het proces er als volgt uit: jij zet een handtekening bij de notaris en moet ook je identiteitsbewijs meenemen. De notaris geeft je dan een verklaring mee waarmee jij kunt bewijzen dat het legaliseren handtekening gelukt is. De notaris zal zelf ook een kopie van de verklaring bewaren, naast een kopie van je identiteitsbewijs.

Je kunt het proces deels uitbesteden

Hierboven hebben we uitgelegd hoe legaliseren handtekening in grote lijnen werkt. In de praktijk kom er vaak echter nog meer bij kijken. Het is dus maar net afhankelijk van de documenten die je moet legaliseren. Door met een specialist in zee te gaan, kun je ervan uitgaan dat het proces een stuk makkelijker zal zijn. Een specialist weet namelijk precies hoe verschillende documenten gelegaliseerd kunnen worden. Zo heb jij hier veel minder omkijken naar en wordt het proces ook veel eenvoudiger.

Je kunt legaliseren handtekening soms ook wel vergelijken met het aanvragen van een visum. Hoe de processen eruit zien is afhankelijk van het specifieke document en/of het specifieke land waar je naartoe gaat. Als je veel tijd hebt, kun je het wellicht zelf verzorgen, maar fouten wil je absoluut voorkomen. Daarnaast bespaar je veel tijd door het uit te besteden. Goed om te weten is dat je het legaliseren handtekening en het aanvragen van een visum vaak aan dezelfde partij kunt uitbesteden. Zo kun je er zeker van zijn dat alles netjes is geregeld als je op reis gaat.