Met de steeds maar hogere prijsstijgingen van de energiefactuur die de pan uit swingen, zijn heel wat mensen op zoek naar besparingen om het budget te verminderen. Maar hoe begin je hier precies aan. Climatic Etten-Leur heeft voor 5 praktische tips om minder gas in je woning te gebruiken. Kleine eenvoudige en makkelijk uitvoerbare aanpassingen van je eigen leefstijl kunnen al een hele wereld van verschil maken.

Tip 1: Je leefgewoonten aanpassen

Wanneer je ’s morgens de gaskachel meteen aanzet bij het ontwaken en pas uitdraait wanneer je gaat slapen, draait je verwarming plus minus 18 uren per dag. Door een kleine aanpassing van je leefgewoonte door te voeren kan dit ook anders. Climatic Etten-Leur geeft als ervaringsdeskundige een klein voorbeeld. Ga ’s morgens bijvoorbeeld sporten of ga heel vroeg naar de supermarkt wanneer je thuiswerkt. En zet zo je verwarming pas rond tien uur ’s morgens aan.

Tip 2: Hou maximale temperatuur van 17,5 graden aan

Heel vaak wordt de verwarming te hoog gezet in de woning ruimte. Probeer de verwarming aan te zetten op 17,5 graden. In heel veel gevallen is het dan na een uur al 18 graden in de woonruimte. Aanzie dit streefgetal als de meest ideale temperatuur in de woning.

Tip 3: Kleed je warm aan achter de computer

Goed nieuws voor thuiswerkers. Als je urenlang beroepshalve achter je computer zit, krijg je het vaak snel koud. Trek dikke truien aan of draag eventueel thermokleding. Een dekentje over je schoot leggen lost ook al heel veel op.

Tip 4: Kook water met de waterkoker

Verander het gebruik wanneer je rijst of aardappelen wil koken. Gebruik eerst een waterkoker om warm water te verkrijgen. Vervolgens kan je dan nog overschakelen op een lage gaspit om verder te koken. Diezelfde methode pas je ook toe bij de afwas. Schakel de waterkoker in om de afwas mee te doen in plaats van warm water uit de kraan.

Tip 5. Beperk het douchen

Beperk het douchen tot tweemaal per week in plaats van een dagelijkse douche. De overige dagen was je je op een ouderwetse manier aan de wasbak. Hou bovendien het douchen zo kort mogelijk. Wanneer je dit toepast, ga je op jaarbasis meer dan 100 euro besparen. Met de huidige tarieven schieten de prijzen immers als een komeet omhoog.