Wellicht werk je al langer in de horeca en ben je altijd in dienst geweest als kok of in de bediening. Je hebt inmiddels voldoende ervaring opgedaan om je droom achterna te gaan: het openen van een eigen restaurant. Als je je eigen restaurant wilt starten komt hier heel wat bij kijken. Van het concept tot inschrijving bij de Kamer van Koophandel, van de aankoop of huur van een pand tot de inrichting. Wij geven je een aantal tips waar je op moet letten wanneer je een restaurant start.

De voorbereidingen

Doe marktonderzoek en denk na over je concept. Ga je voor een luxe restaurant of wil je een casual restaurant en voor welke keuken kies je? Met deze wensen ga je gericht op zoek naar een locatie. Een luxe restaurant hoeft niet in het stadscentrum te liggen, bij een eetcafé is dit vaak wel het geval. Denk ook na over de doelgroep die je wilt bereiken en wat jouw restaurant zo uniek maakt dat mensen er graag komen voor een hapje en een drankje en niet bij de buren naar binnenstappen. Bij het starten van je eigen restaurant komen heel wat vergunningen en wetten kijken. Zo heb je een drank- en horecavergunning nodig als je alcoholische dranken wilt schenken en worden er verschillende eisen aan het pand gesteld. Laat je goed informeren over de benodigde vergunningen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De inrichting

Heb je eenmaal een pand en is alles geregeld, dan komt de inrichting aan de beurt. Via Horecawebstore heb je je al georiënteerd op wat je mogelijk nodig hebt. Voor je koeling en je vriezers en je grote keukenapparatuur is het verstandig om op tijd na te denken over wat je wilt hebben, want bij de eventuele verbouwing van je pand kan je dan al rekening houden met de plek van de apparatuur en het benodigde leidingwerk en elektriciteitswerk. Bij de horecawebstore vind je ook allerlei kleinere materialen voor de keuken en accessoires voor de inrichting van de toiletten en het restaurant zelf. Zo ben je goed voorbereid op de start van je eigen restaurant.