Veel mensen denken dat graffiti is ontstaan door de hiphopcultuur, echter kent graffiti een rijke historie. Het woord is afkomstig van het Italiaans ‘graffiato’, dat ‘ingekrast’ betekent. De oudste vondsten stammen al uit 40.000 voor Christus. Holbewoners lieten rotstekeningen achter in grotten. Deze tekeningen worden gezien als kunst, maar het graffiti van tegenwoordig wordt gezien als vandalisme. Sommige teksten kunnen ook verwijdert worden met onder anderen specialistische reiniging door Ambiance Schoonmaakdiensten.    

Ephesus 

Het bekendste voorbeeld van oude graffiti komt uit de oude Griekse stad Ephesus. Daar had iemand een muur beklad met afbeeldingen van een hartje, een kruis, een linkervoet, een vrouw en een getal. Het ging hier om een advertentie voor een bordeel. De advertentie betekent dat je links moet gaan op het kruispunt en dat je daar liefde kan kopen. 

Graffiti als vloek

In de Romeinse stad Pompeii worden veel graffiti boodschappen gevonden. Naast de advertenties werden er hier onder andere namen, gedichten en politieke boodschappen op de muren getekend. Ook werden graffiti boodschappen praktisch gebruikt. Zo werd er op muren geschreven dat degene die zijn behoefte op de plek van de boodschap doet, vervloekt zal worden door de god Jupiter. 

Soldaten en graffiti 

Ook soldaten hebben al eeuwenlang de traditie om graffiti achter te laten op plekken die zij hadden bezocht of hadden veroverd. De Vikingen deden hun tekeningen achterlaten in Rome en de Kruisvaarders kerfden vele heilige kruisjes op muren in Jeruzalem. Het bekendste voorbeeld is de tekst ‘Killroy was here’. Amerikaanse soldaten lieten deze tekst achter op muren in de Tweede Wereldoorlog. Wat er precies mee wordt bedoeld is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen denken dat het een eerbetoon was aan de onbekende soldaat en anderen denken weer dat het te maken had met dat Kilroy een kwartiermaker was. Hij zorgde ervoor dat de aankomst van soldaten in oorlogsgebieden soepel kon verlopen.   

Graffiti van nu

De moderne graffiti ontstond in de jaren ‘60 in New York. Mensen die aanhangers waren van de hiphopcultuur, begonnen muren en vloeren te bekladden met viltstiften en spuitbussen. Uit de grafitti van Pompeii kunnen we in ieder geval wel concluderen dat graffit al eeuwenlang bestond.