Tuinieren kan een geweldig leuke hobby zijn. Wanneer u net begint met tuinieren, kan dat even onwennig zijn. Waar moet u immers beginnen en dat zijn de do’s en dont’s? Om u een klein beetje op weg te helpen, geven wij van Habro Tuinen u een paar handige tips voor in de tuin.

 

Habro Tuinen is een hoveniersbedrijf met jarenlange ervaring en enorm veel kennis als het aankomt op tuinen. Leuk natuurlijk om die kennis te hebben, maar nog veel leuker om wat van die kennis te delen. Met de tips die we hieronder voor u uitschrijven, kunt u daarom al een flink eind op weg!

Haal het onkruid op tijd weg

Onkruid is de doorn in het oog van veel tuineigenaren en de kans is groot dat u het niet in uw tuin wilt zien. Sommige mensen gebruiken hier spuitmiddelen voor, maar dat raden we af. Spuitmiddelen hebben immers ook invloed op andere planten en eventuele insecten en dieren in uw tuin. Het beste is om het onkruid gewoon met de hand te verwijderen. Dat kunt u het best aan het begin van het jaar doen, als het onkruid nog jong is en nog geen diepe, sterke wortels heeft. 

Extra tip: een beetje onkruid laten staan

Wilt u graag een levendige tuin met veel vogels en insecten, dan kunt u er ook voor kiezen om het onkruid, in een deel van uw tuin te laten staan. Laat in een hoekje van de tuin al het onkruid, de takjes en het blad dat er terecht komt liggen. Dat is erg goed voor de biodiversiteit in de tuin. Paardenbloemen en dergelijke kunnen daarbij erg mooi in de tuin staan. 

Zoek de juiste planten uit

Een mooie tuin begint bij mooie planten. In uw tuin wilt u dan ook lekker kunnen ontspannen. Wanneer uw tuin vol met mooie planten staat, is dat geen lastige opgave. Welke planten u het beste kunt plaatsen, hangt af van uw tuin. U kunt kiezen voor een mooie fruitboom, met wat struiken in de borders, of juist kiezen voor bloembollen. Wij raden aan om voornamelijk inheemse soorten te kiezen voor uw tuin, deze passen het beste in het Nederlandse klimaat.

Besteed aandacht aan uw tuin

Een tuin wordt nooit een mooie tuin als er weinig aandacht aan wordt besteed. Als u besluit te gaan tuinieren, zult u dus ook regelmatig onderhoud moeten plegen. Het kan ook zijn dat u graag een nieuwe tuin wilt en dus de hele tuin opnieuw aan wilt leggen. Wij raden het af om dat alleen te doen. Een tuin ontwerpen en aanleggen is behoorlijk wat werk en kan erg overweldigend zijn. Wij helpen u daar dan ook graag bij.

Leven in de tuin? Zorg voor vogels en insecten

Een levendige tuin is een vrolijke tuin. Veel mensen vinden het dan ook leuk om vogels en insecten naar de tuin te lokken. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Zo komen zowel vogels als insecten af op voeding en schuilplaatsen. Voor insecten heb je dan de juiste planten nodig, terwijl vogels juist afkomen op veel insecten. 

Durf om hulp te vragen

Een tuin ontwerpen, aanleggen en onderhouden kan best wat werk zijn. Misschien wilt u gewoon wat kleine dingetjes in de tuin doen en er verder van kunnen genieten. Dat is helemaal niet zo gek, daar is een tuin immers ook voor bedoeld. Wij kunnen u daar dan bij helpen. Benieuwd wat wij voor u kunnen doen? Neem dan gerust even contact met ons op.