Je bent binnen je loopbaanontwikkeling verantwoordelijk voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. Jij zit aan het stuur en bepaalt hoeveel gas je geeft en hoe snel je nieuwe dingen wilt leren. Door te weten waar je staat en waar je heen wilt, kun je je meer focussen. Dit zul je dus van te voren goed moeten optekenen, zodat je zeker bent van alle mogelijke kanten die je op kan gaan. Dit vereist dus ook best wel veel zelfkennis, omdat je moet kunnen aangeven wat je al kan of juist nog moet ontwikkelen. Wat zijn je sterke en zwakke punten, en wat vind je bijvoorbeeld leuk om te doen en wat vind je toch een stuk minder leuk? Duik erin, zodat je de regie in handen hebt als je het met je manager bespreekt. Zo ben je er ook van verzekerd dat je geen punten vergeet op te noemen.

Doe voorafgaand onderzoek naar je nieuwe organisatie

Volgens het vorige advies is het daarom belangrijk om te werken in een werkomgeving waar het belangrijk is om te focussen op je eigen ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan een coachplatform binnen het bedrijf. Onderzoek altijd wat de organisatie je te bieden heeft voordat je hier solliciteert of begint met werken. Heeft het bedrijf ruimte voor trainingen en cursussen en bespreek je regelmatig je voortgang en doelen? Wanneer je ontwikkeling erg belangrijk vindt, zul je dit goed moeten uitzoeken. Zo weet je zeker dat je geen teleurstelling te wachten staat.

Ga op de beste manier om met feedback

Zie de opmerkingen en de feedback van collega’s op de werkvloer als een cadeautje. Dit betekent dat je er mee kan doen wat je wilt. Je kunt het advies dus in je opnemen en hier daadwerkelijk iets mee doen, maar je kunt ook ervoor kiezen om het te laten schieten. De keuze is volledig aan jou! Vergeet niet dat je veel kunt leren van je collega’s op de werkvloer, vaak omdat ze langer werkzaam zijn bij het bedrijf dan jijzelf. Feedback kun je het beste zien als een kans om jezelf te ontwikkelen. Hoe je dit het allerbeste doet? Goed luisteren, om eventuele opheldering vragen en dan nadenken over wat je met de tips gaat doen en wat het voor jou oplevert.

Maak vooral optimaal gebruik van je netwerk

Verzamel mensen om je heen die je verder kunnen helpen. Niet alleen je collega’s, maar ook de eventuele HR manager en andere talenten. Zij helpen je namelijk het allerbeste om je leerdoelen sneller te bereiken. Hoe specifieker je bent over wie je bent en wat je zoekt, hoe effectiever je je netwerk kunt gebruiken en hoe leuker het wordt. Vergeet ook vooral niet om vragen te stellen. Op deze manier kun je gebruik maken van je collega’s en werkgevers!

Begin je carrière met een stage

Ben je klaar met je studie, ben je toe aan de volgende stap en wil je verder leren in de job? Start je carrière dan vooral met een goede stage! Een stage is een ideale gelegenheid om je nieuwe werk en je studie te combineren. Je combineert theorie en praktijk en krijgt persoonlijke begeleiding. Daarnaast is er vaak gelegenheid om achter de schermen te kijken en kennis te maken met de verschillende afdelingen van de organisatie. Een perfecte manier om jezelf te ontwikkelen in het werkveld dus!