Wil je al jaren naar het buitenland, maar vind je het lastig om ons kikkerlandje Nederland achter te laten, hak dan een keer de knoop door en ga nieuwe plekken ontdekken. Als mensen twijfelen om in het buitenland te gaan werken, dan heeft dit vaak te maken alles wat ze hier achter laten. Familie, vrienden, maar ook je huis moet je dan achter laten. Het is al spannend om werk te gaan zoeken in het buitenland, maar wat als je daar komt en het is niks en je wil weer naar huis? Als je je huis hebt verkocht kan dat dus niet meer. Maar heb je wel eens nagedacht over je huis verhuren?

Je kunt altijd terug naar huis

Het verhuren van je huis kan een goede oplossing zijn wanneer je voor onbepaalde tijd naar het buitenland gaat. Het huis is dan nog wel van jou, maar wanneer jij in het buitenland zit, wonen er andere mensen. Zo ben jij geen kosten kwijt aan een leegstaand huis, omdat de huurbewoners op dat moment huren bij jou. Stel dat je het inderdaad niks aan vindt in het buitenland en weer terug wil komen, dan heb je sowieso altijd een huis waar je terug kan komen en dat is een fijne zekerheid voor de tijd dat je in het buitenland zit.

Wat moet je regelen?

Als je dan hebt besloten dat je je woning ook echt gaat verhuren, zijn er natuurlijk wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Je kunt namelijk niet zomaar even je huis verhuren of mensen erin laten wonen, zonder dat de overheid hier van af weet. Maar waar moet je dan precies beginnen als je je woning wilt verhuren. De eerste stap is natuurlijk hoe je je woning wilt verhuren. Je kunt bijvoorbeeld je woning verhuren voor bepaalde tijd en onbepaalde tijd. Als je gaat werken in het buitenland is het belangrijk dat je je woning wilt verhuren voor een bepaalde tijd.

Welke regels gelden er voor mijn woning?

Er zijn allerlei typen woningen in Nederland. Je kunt in een flat wonen, een alleenstaand huis, een rijtjeswoning en ga zo maar door. Elke woning heeft weer andere regels wat betreft het verhuren van een woning. De regels over woninghuur vertellen je wat je wel en niet mag. Wat mag je bijvoorbeeld wel of niet als verhuurder en weet je bijvoorbeeld ook dat woningverhuur gevolgen kan hebben voor je belasting en hypotheekrenteaftrek? Allemaal regels die je goed moet doornemen voor je ervoor kiest om je woning te verhuren.

Wie komt er in mijn huis?

Je kunt van tevoren al kiezen wie er in je huis komt te wonen. Zo kun je je huis bijvoorbeeld verhuren aan expats. Dit zijn mensen die tijdelijk of permanent in een land verblijven met een andere cultuur dan waar wij als Nederlanders mee opgegroeid zijn. Het voordeel van expats is dat ze zelf vaak niet op zoek zijn naar een woning waar ze voor altijd willen wonen, maar juist voor een bepaalde tijd. Zo hoef je je ook niet schuldig te voelen wanneer je terugkomt en mensen jouw huis weer uit moeten.