Voor de meeste steigers zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden wat betreft het opbouwen. Je hebt buizen en platen in alle soorten en maten. Voor elke soort steiger heb je weer andere onderdelen met andere afmetingen nodig, voor sommige steigers hoef je zelfs niet eens meer iets op te bouwen. Ondanks dat is het voor de meeste steigers nog wel nodig en is het daarom ook handig om te weten hoe het in z’n werk gaat. Want uit al die buizen en platen is het erg lastig om zelf iets logisch op te zetten.

Belangrijke dingen bij de opbouw

Een steiger bestaat over het algemeen uit buizen en platen. Van te voren is het dus handig om te controleren of je al deze onderdelen bezit, je wilt er niet achteraf achter komen dat er iets mist natuurlijk. Vervolgens is de positionering van de steiger heel belangrijk. De steiger moet na opbouw op een vlakke ondergrond staan en zo’n 10 centimeter van de muur of het gebouw af staan. Als dit allemaal in orde is, kan je beginnen met opbouwen. Het liefst werk je bij het opbouwen van een steiger met twee of meer mensen. Als de steiger meerdere verdiepingen heeft, is het namelijk wel zo makkelijk dat iemand de onderdelen aan de persoon kan geven die hoger op de steiger aan het opbouwen is. Verder zit er vaak een handleiding bij wanneer je de steiger koopt, dus zorg dat je goed de handleiding volgt.

Makkelijkere manieren of alternatieven voor het opbouwen

Een steiger opbouwen is veel en zwaar werk. Voor sommige mensen is het daarom ondenkbaar en onrealistisch dat ze dat helemaal zelf kunnen doen. Gelukkig zijn daar tegenwoordig genoeg oplossingen voor. De bekendste oplossing is de vouwsteiger, die hoeft alleen maar uitgevouwen te worden en hoef je niet elke keer weer op te bouwen. Verder kan je in de categorie rolsteigers ook nog de Fast Clic rolsteiger kopen. Deze rolsteiger maakt gebruik van een snelbouw koppeling wat zorgt voor een makkelijkere opbouw. Dit verhoogt de veiligheid maar ook het werkgemak aangezien de opbouw en afbraak een stuk makkelijker zijn. Mocht het idee van het neerzetten van een steiger al te veel zijn, dan is er ook nog altijd de optie om er eentje te huren. Bij het huren van een steiger zorgt de verhuurder ervoor dat de steiger op het juiste moment en de juiste plek geleverd wordt.