Het zoeken naar een goede baan is soms lastiger dan het in eerste instantie lijkt. Vaak zoeken mensen ellenlang naar de juiste vacatures utrecht om hierop te solliciteren. Toch zul je in eerste instantie goed moeten uitzoeken wat precies jouw hobby’s zijn, of wat het is dat je nu echt leuk vindt. Denk hierbij niet alleen aan het werkveld, maar ook aan je persoonlijke leven. Maak dus een mini moodboard en schrijf alles op wat je te binnen schiet. Denk voornamelijk na over werkzaamheden die je zou willen uitvoeren, welke verantwoordelijkheden je wel interessant lijken, hoe en waar je ambitie ligt en in wat voor soort bedrijf je het liefst zou willen werken.

Maak een lijst met al je goede en slechte kwaliteiten

Maak vervolgens een overzicht van al je eigen kwaliteiten. Dit zal je vervolgens helpen met het uitspitten van die berg met vacatures. Schrijf in dit overzicht niet alleen je goede punten, maar benoem ook vooral je zwakke punten. Hierdoor maak je een goed overzicht van wat het precies is dat je nog kunt ontwikkelen. Bovendien kun je zo noteren wat voor rol jij in een groep neemt en wat voor persoonlijkheden goed zouden passen bij wat voor soort baan. Dit kan je vervolgens weer onwijs helpen als het gaat om het vinden van een match met de juiste werkgever.

Ga op zoek naar jouw competenties

Houdt jezelf ook goed een spiegel voor en kijk naar je competenties. Welke vaardigheden heb je al? Noteer hierbij ook wat voor competenties je zouden helpen met het krijgen van een goede functie of een goede baan. Wellicht kan je bijvoorbeeld heel erg goed tegen stress; iets wat vrijwel elke werkgever graag heeft. Dit hoef je niet allemaal zelf uit te zoeken, maar kun je ook uitvinden door middel van een competentietest op Google. Hierin kun jij uitvinden wat precies jouw persoonlijkheid is en waar je ontwikkelpunten liggen.

Wat is jouw dagelijkse drijfveer?

Wat is het precies dat je motivatie geeft? Het is belangrijk om dit goed op te tekenen voordat je kan beginnen met de zoektocht naar jouw nieuwe droombaan. Hiermee kun je beginnen door te bedenken wat het precies is dat ervoor zorgt dat je ‘s ochtends je lekkere, warme bed uitkomt. Hierbij kun je je dus gaan verdiepen in commerciële en non-profit organisaties, en moet je kijken wat het allerbeste bij je past. Door dit uit te zoeken kun je uiteindelijk ook beter gaan filteren in de functies. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk op de verkeerde functie solliciteert!

Vraag hulp aan een loopbaancoach

Je hebt  al veel vragen beantwoord in je zoektocht naar een droombaan. Tijd om jouw ideale positie te gaan optekenen. Denk tot slot na over het soort werk en organisatie dat hier past en wat je voor je ziet aan werk, verantwoordelijkheden en secundaire arbeidsvoorwaarden. Op deze manier kun je pas echt gericht gaan zoeken naar die perfecte baan. Zijn bovenstaande vragen echt een groot vraagteken voor jou? Stap dan  over de hoge drempel en doe een gesprek met een loopbaancoach. Samen met een professionel kun je je verlangens in kaart brengen en misschien aspecten van jezelf ontdekken waarvan je het bestaan ​​niet wist. Zo ben je gegarandeerd op weg naar je droombaan!