Voldoet jouw bedrijf al aan de regels voor de ISO 27001? Het is een onmisbare certificering voor iedereen die met gegevens te maken heeft. En zeg nou zelf: een bedrijf zonder gegevens is een bedrijf dat eigenlijk niet bestaat. De informatiebeveiliging moet daarom te allen tijde goed geregeld zijn binnen jouw onderneming. Je kan deze certificering van www.digitrust.nl zien als een soort gids voor het beveiligen van de informatie. Daarnaast toont het aan dat je er alles aan doet om de gegevens van klanten, werknemers en leveranciers niet in verkeerde handen te laten vallen. Maar waar moet je allemaal aan denken?
Gegevens niet meer in verkeerde handen
Het hebben van een ISO 27001 certificering is van groot belang voor bedrijven. De gegevens die je binnen de onderneming hebt, zijn als een schatkist voor criminelen. Door een fout van binnenuit of een hack door criminelen kan het zomaar zijn dat deze gegevens in verkeerde handen vallen. Of jouw concurrenten hebben deze gegevens ineens in handen, waardoor je langzaam al jouw klanten weg ziet gaan. Met behulp van de certificering weet je precies hoe je de beveiliging regelt en worden de interne processen beter gestroomlijnd.
Het plan van aanpak en de risico’s
Voordat je voldoet aan de regels, moet je eerst weten wat er allemaal staat te gebeuren. Dit begint allemaal met het opstellen van een plan van aanpak. Er moet een goed team komen dat ervoor moet zorgen dat de informatie goed beveiligd gaat worden, zonder dat er grote interne problemen ontstaan. Zodra dit plan er is, kan je beginnen met het identificeren van de risico’s op de werkvloer. Want waar zitten de zwakke plekken binnen jouw bedrijf eigenlijk? Denk aan slechte wachtwoorden, een niet werkende firewall en werknemers die zich niet bewust zijn van de risico’s die dagelijks spelen.
Een goed beveiligingsbeleid opstellen en naleven
Voordat je daadwerkelijk kan werken aan het behalen van een ISO 27001 certificaat is het goed om het beveiligingsbeleid aan te gaan passen. Als je nog helemaal geen beleid op dit gebied hebt, is dit het moment om ermee te starten. Niet alleen moet het beleid duidelijk opgesteld staan, ook moet iedereen deze stap voor stap naleven. Als er veranderingen plaatsvinden op de werkvloer of er nieuwe dreigingen bekend zijn, is het aan te raden om het beleid weer aan te passen. Je bent dus nooit klaar met het naleven van de gegevens.
Bewustzijn creëren bij werknemers
Heb je alles naar behoren opgesteld en is er een duidelijk plan? Dan moet je ervoor zorgen dat jouw werknemers meer bewustzijn krijgen over de risico’s die er op de werkvloer plaatsvinden. Trainingen moeten ervoor zorgen dat deze bewustzijn er komt en de regels ook duidelijk worden. Doordat de digitale wereld steeds weer verandert, kan een periodieke training geen kwaad. Als eenmaal alles geregeld is, is het tijd voor de audit en het behalen van het uiteindelijke certificaat. Jouw bedrijf is klaar om de bedreigingen tegen te gaan.